Logimatic Solutions | En ekstern bestyrelsesformand giver nye vinkler og højner seriøsiteten omkring bestyrelsesmøderne

Del på facebook
Facebook
Del på google
Google+
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn

Logimatic Solutions har for nyligt ansat en ny ekstern bestyrelsesformand gennem ASNET Board. Virksomheden har gennem 20 år haft eksterne bestyrelsesmedlemmer tilknyttet med den primære forventning at få nogle nye vinkler på tingene.

”Vi forventer ikke nogen revolution eller et mirakel. Vi har primært bare en forventning om en 10-graders anden vinkel på tingene og en større seriøsitet på bestyrelsesmøderne.”

Sådan lyder det fra Lars Riisberg, direktør for Logimatic, idet han forklarer motivationen bag at have en ekstern bestyrelsesformand. Logimatic Solutions, der er en del af Logimatic Gruppen, er et driftsselskab med 40 ansatte, som laver software til vedligeholdssystemer. Virksomheden har eksisteret i 30 år, og i 20 af dem har de haft en professionel bestyrelse med eksterne medlemmer.

ekrutteringen af en ekstern bestyrelsesformand

Gennem tiden har Logimatic haft omkring 6 forskellige eksterne bestyrelsesformænd, men har i noget tid stået uden, hvilket var grunden til, at de henvendte sig til ASNET Board.

”Vi hørte om ASNET Board gennem en af mine bekendte og tænkte, at det var en god mulighed. Vi fik besøg af Jan Holm, der er rekrutteringsansvarlig og forklarede ham vores situation. Tidligere har vi fundet vores bestyrelsesformænd og medlemmer gennem vores netværk, hvilket har fungeret fint, men vi har ikke haft forskellige kandidater at sammenligne og vælge mellem. Men med ASNET Boards rekrutteringsproces fik vi 8 meget relevante kandidater. Og jeg synes, det var rigtig interessant at se alle de spændende personer, der havde interesse i at være bestyrelsesformand i vores lille virksomhed,” forklarer Lars Riisberg om processen for rekrutteringen.

Logimatic fik præsenteret 8 bestyrelseskandidater fra ASNET Board, der alle havde ansøgt med interesse i at besidde formandsposten. Ud af de 8, udvalgte Logimatic 4 kandidater, der skulle til samtale, og det endelige valg faldt på Peter Bager.

Gør det klart, hvad du søger

Når du indleder en søgning på en ny bestyrelsesformand – eller et medlem generelt – er det altid vigtigt at gøre sig det klart, hvilken profil, man ønsker, der skal træde ind i ens alle helligste.

”Vi har gjort os det mere klart, hvad det var, vi havde brug for. Det tror jeg ikke, vi tidligere har været så gode til at gøre så specifikt – vi ville ”bare” gerne have et eksternt medlem for at højne kvaliteten og seriøsiteten af bestyrelsesmøderne. Men med ASNET Boards procedure har vi været tvunget til at gøre os det mere klart, hvad det var for en profil, vi egentlig ledte efter,” fortæller Lars Riisberg.

Det er ikke en forkert motivation at ansætte en ekstern bestyrelsesformand, fordi man ønsker mere seriøsitet. Men skal man bringe en person en, der kan bringe sig selv mærkbart i spil, er det en klar anbefaling at overveje, hvilke kompetencer (både professionelle og personlige) vedkommende skal have.

”Vi forklarede Jan, at vi gerne vil ekspandere i udlandet, så vores nye medlem skulle være en, der har noget forstand på det område. Herudover syntes vi selv, at vi primært havde brug for hjælp omkring salg og markedsføring, så det skulle vedkommende også have forstand på. Og de områder synes jeg, vi har fået dækket fint ind med Peter,” siger Lars Riisberg.

Læs mere om, hvordan du afdækker dine bestyrelsesmedlemmers kompetenceprofil her.

Nye vinkler og seriøsitet er resultatet af en ekstern bestyrelsesformand

For Logimatic har et af de primære formål med at have en ekstern bestyrelsesformand altid været at skabe en højere seriøsitet omkring bestyrelsesbordet. Noget der måske ikke kommer af sig selv, hvis bestyrelsesmøderne udelukkende holdes af de personer, du omgås hver eneste dag.

”Jeg tror stadigvæk, at et vigtigt formål med den eksterne bestyrelsesformand er at sørge for, at der er seriøsitet omkring bestyrelsesarbejdet. Vi er fire ejere i Logimatic, og vi optræder alle sammen i bestyrelsen og har kendt hinanden i 30 år, så det forfalder hurtigt til anekdoter og løs snak, når man har kendt hinanden så længe, selvom jeg nu synes, vi er professionelle nok,” forklarer Lars Riisberg og uddyber:

”Hvis man tropper op til et møde med nogen, man har holdt møde med 100 gange, så kan man nok tage det lidt på rutinen. Men hvis der sidder nogle eksterne deltagere, så strammer man sig lige de der 20% mere an og sørger for, at man er forberedt ordentligt, og at der er nogle beslutninger, der skal tages. Man bliver nødt til at gøre sig nogle tanker og forklare tingene; hvorfor det ene, og hvorfor det andet.”

Udover den højnede seriøsitet mener Lars Riisberg også, at en væsentlig grund til at få en ekstern bestyrelsesformand er, at der bliver bragt nogle nye vinkler i spil. Vinkler som man som ejerleder eller direktør – godt fedtet ind i virksomheden og dagligdagen – måske ikke kan se. Og det er dét man skal forvente; man skal ikke forvente en revolution eller et mirakel blot fordi der kommer en ekstern.

”Nu har vi jo prøvet at have eksterne medlemmer i mange år, og faren er, at man nogle gange har nogle forventninger om, at når der kommer et eksternt bestyrelsesmedlem, så skal vedkommende forklare os, hvordan det hele skal foregå mest optimalt. Og der må man konstatere, at sådan er verden nok desværre ikke skruet sammen. Bestyrelsesmedlemmer, der kommer ind, har jo naturligt ikke den samme dybdegående viden om virksomheden som os andre. Derfor ser jeg det snarere som en god mulighed for at få en, der kan se tingene udefra; en som ikke er fedtet ind i tingene og dermed kan være mere neutral i sine anbefalinger. Vores bestyrelsesformand har en anden ballast, som gør, at han har nogle vinkler og erfaringer fra andre virksomheder, som han kan byde ind med,” understreger Lars Riisberg.

Du vil måske finde disse artikler interessante

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *